Oostendorper Watermolen - Haaksbergen



Oostendorper Watermolen bovenstrooms
Open Monumentendag is ook een bezoek aan de Oostendorper Watermolen in Haaksbergen. De geschiedenis van deze watermolen aan de Buurserbeek gaat terug tot 1548. Ondanks deze ouderdom is de molen nu volop in bedrijf. Enthousiaste vrijwilligers doen er alles aan om je over het reilen en ‘zeilen’ van de molen te vertellen. Ondertussen draait een waterrad voor het slaan van olie uit lijnzaad. Het water in de beek zie je zakken. Even daarna wordt voor het malen van rogge het andere waterrad in werking gesteld. Dit rad verbruikt minder water aldus een vrijwilliger die wijst op de stroming in het water en de langzaam bloot komende stenen van beschoeiing. 
Oostendorper Watermolen benedenstrooms
Het is prachtig weer en de molen leent zich voor het maken van romantische fotosessie. En als achtergrond voor het maken van familiefoto’s. Een fotografe doet er alles aan om het kind op de arm van de vader tot lachten te bewegen. Wellicht als reactie op het stromende water in de beek loopt bij het kind spontaan de blaas leeg. Een waterval uit beide broekspijpen. Einde fotosessie. 

Dat alles nog voor we op het terras van het restaurant ‘Bij de Watermölle’ een pannenkoek nuttigden. De pannenkoek smaakte heerlijk. Op het terras is weinig of geen aandacht voor de vele bezoekers van de molen en voorbijgangers. Gelukkig, een meter of twintig verder de bakspieker voor vers gebakken spiekerbrood. De verkoop gaat hier uitstekend en thuis smaakt het brood heerlijk.

Meer lezen over de Oostendorper Watermolen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostendorper_watermolen


De papieren zak waarin het brood werd verpakt
Oostendorper Watermolen met links de bakspieker



















Reacties

Populaire posts van deze blog

Appelscha - kamelenmarkt

Horn - oorlogsmonument Beegderheide

Echten - Oldenhaverveld en Echtenerveld